Min kärlek har stannat mest hos er

Biografi om kvinnokämpen Anna Johansson-Visborg av Jane Morén. Grafisk form Ingrid Sillén. 330 sidor, rikt illustrerad. (Hjalmarson & Högberg förlag 12 december 2018)

BIOGRAFIANNA

Anna Johansson-Visborg kom som 20-årig småbrukardotter till Stockholms myllrande industriliv 1897. Hon började arbeta på bryggeri och fick bo på kökssoffan hos en redan trångbodd barnfamilj. Snart fick hon rykte om sig att vara stridbar för arbetarkvinnors rättigheter.

Det här var i en tid då arbetarrörelsen växte fram i det fattiga Sverige och lyfte det till det folkhem som senare kom att beundras världen över.

Anna Johansson-Visborg eller Bryggar-Anna, som hon kom att kallas, drogs med i flera av den tidens rörelser.

Hon blev en facklig agitator och organisatör, rösträttskvinna, socialdemokratisk kommunalpolitiker, folkbildare, redaktör och aktiv kooperatör.  Av en del sedd som den goda fen, av andra som en besvärlig motståndare.  Kvinnors frihet och bättre levnadsvillkor, klass och kön, var det hon alltid kämpade för.

Min kärlek har stannat mest hos er följer Anna Johansson-Visborg under åren 1876–1953.

Ur förordet:

»Den som följer i spåren efter Bryggar-Anna, född 1876, kommer att få se både lite av den fantastiska samhällsomvandlingen som skedde första halvan av 1900-talet, då arbetarna reste sig mot förtryck och orättvisor, och Annas halvsekellånga kampvilja för att värna kvinnors rätt till frihet, självbestämmande, arbete, bostäder, rättvisa löner, rösträtt, organisering, utbildning och mycket annat. Jag hoppas att jag lyckats lyfta Anna ut ur glömskans skuggor och fram i ljuset till dig som läser det här, och jag hoppas framförallt att hon inspirerar dig. Och kanske också får dig att skratta, lättat och befriat, som jag gjorde ibland, över hur frankt och självklart hon tog strid för sina arbetar­systrar, livet igenom. Det är ju så vi måste göra, våga strida för det som är rätt. Och då ska vi aldrig ge oss.«

Jag kan inte sluta läsa i boken som är mycket mer spännande än biografier brukar vara eftersom den sjuder av liv, engagemang och passion, precis som jag anat att Anna själv var. En bok om en kvinna som drevs av sin vision om ett annat samhälle än det hon föddes i 1876, som kämpade för arbetarkvinnorna.  Boken har fina bilder och fantastiska citat av Anna. Jag hoppas ni är många som läser denna bok och dras med i berättelsen om den glödande viljan hos denna kvinna att skapa ett bättre liv för de många. Det är en historia som vi alla behöver minnas idag, en historia som inte ska sopas undan utan lyftas fram – precis som Jane gjort i denna sällsynt fina kloka, engagerande och välskrivna biografi.
Eva Swedenmark (18 dec-2018)

Är nu djupt inne i denna fantastiska bok. Mycket Stockholmshistoria som fond till livsberättelsen om den starka och modiga Bryggar-Anna. Läs, njut och lär!
Pia Enochsson (20 dec, 2018)

”Folkbildning när den är som bäst. Passionerat utan att bli sentimentalt. ”
Jan-Ewert Strömbäck

För beställning: http://www.hohforlag.se (eller på http://www.adlibris.se,  http://www.bokus.se, http://www.akademibokhandeln.se m.fl.) För recensionsex mejla: info@hohforlag.se

 

 

 

Annonser