Aktuellt/Kalender

Vill du boka Jane för författarbesök, boka gärna genom Författarcentrum

Bokade Författarbesök 

  • 28 mars kl 18 Kungsholmens bibliotek, Sthlm
  • 7 mars Bokcirkel, Sthlm
  • 8 mars Kollektivhuset Magnus Ladulåsgatan, Sthlm
  • 25 mars Boken på Arbetsplatsen, Runö
  • 26 mars Boken på Arbetarplatsen, Runö
  • 5 maj Stadsvandring i Annas fotspår
  • 19 maj Stadsvandring i Annas fotspår


Författarbesök på biblioteket Kungsholmen

Den 28 mars 2019 kl 18 kommer Jane Morén till Kungsholmens bibliotek och berättar om min nya bok om kvinnokämpen Anna Johansson-Visborg

Ett stenkast från Kungsholmens bibliotek på S:t Eriks gatan ligger flera av de platser där Anna arbetat, bott, byggt bostäder. För hundra år sedan var Kungsholmen en stadsdel där många arbetare bosatte sig. Här fanns många av de nya industrier och verkstäder som byggdes upp när industrialismen gjorde sitt intåg. Hit kom Anna på hösten 1897 efter den stora Stockholmsutställningen där man visat upp allt som den nya moderna tiden hade kunnat åstadkomma. Bland annat Chinematografen.

Några decennier senare skulle Anna själv vara förmögen biografägare. Pengarna använde hon bland annat för att grunda en stiftelse och bygga flera stora lägenhetshus på Kungsholmen med billiga och bra bostäder för arbetarkvinnor.

Anna började som servitris och bryggeriarbeterska, avancerade efter några år till kontorsbiträde efter att hon gått en skola i bokhålleri på söndagarna. Med tiden blev hon också en betydelsefull kommunalpolitiker som hade ett speciellt hjärta för sjukvård och bostäder. Hon var också en stor facklig hjälte och förebild redan vid unga år, omtalad som Bryggar-Anna för sin rättframhet och sitt mod, där hon inte räddes även om hon blev utkastad på gatan i sina försök att organisera arbetare på stadens fabriker.

Det är bara lite av allt Anna åstadkom under sin livstid 1876-1953. Det gick för övrigt rykten om att hon aldrig sov, kanske var det nära sanningen, med tanke på allt hon hann åstadkomma. Kom och lyssna en stund till berättelsen om en alldeles speciell kvinna.

Välkomna!

 


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s